“Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε ένα ολιστικό σχέδιο για την υγεία εξαρχής. Αντίθετα, έκανε πράγματα αποσπασματικά, κατώτερα των απαιτήσεων και με μεγάλη καθυστέρηση”
Συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στο newsique και στη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη:
Καλή χρονιά κύριε Σκουρλέτη. Σε ποια ευχή συμπυκνώνεται η επιθυμία σας για το 2021;
Μα ασφαλώς να τιθασεύσουμε την πανδημία και να κερδίσουμε τη μάχη της ζωής, έτσι ώστε, βγαίνοντας από αυτή την περιπέτεια, να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο δίκαιο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε.
H πανδημία καθορίζει τις ζωές μας. Υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσουν να πάρουν οι πολίτες την τύχη τους στα χέρια τους;
Η προσπάθεια ώστε οι πολίτες και η κοινωνία να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους είναι ένα διαρκές στοίχημα, που τίθεται με νέους όρους μετά την εμπειρία της τρέχουσας πανδημίας. Συνδέεται άμεσα με το θέμα των ανισοτήτων οι οποίες διευρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον κίνδυνο ενός ακόμα μεγαλύτερου εκτροχιασμού, αν δεν αλλάξουν οι κυρίαρχες στρατηγικές. Ακουμπά ευθέως τα θέματα της δημοκρατίας και των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος, σε όλα τα επίπεδα, όταν θα ξεμπερδέψουμε από αυτή την υπόθεση. Μπροστά μας έχουμε νέα προβλήματα αλλά και νέες δυνατότητες. Στο χέρι μας είναι αν θα βαδίσουμε στον δρόμο μιας νέας, πιο δίκαιης και συμβατής με τον πλανήτη ανάπτυξης. Ποια θα είναι η σχέση των πολιτών με τα δημόσια αγαθά; Ποια η θέση της εργασίας και των μειονοτήτων στη μετά COVID εποχή; Αλλά και ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να παραμένει παθητικά στο περιθώριο, αν θέλουμε να βγούμε σύντομα από την οικονομική κρίση και να αρκείται στο να παρακολουθεί ή πολύ περισσότερο να αβαντάρει μια νέα διαδικασία αναδιάρθρωσης της οικονομίας υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών. Αυτά όλα είναι τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής, από τα οποία θα προκύψουν οι νέες αντιθέσεις και θα κριθούν οι προτάσεις και τα προγράμματα.
Η χρονιά που πέρασε βγήκε με μία πικρή γεύση. Κυβερνητικά στελέχη να συνωστίζονται για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού…
Ναι, ήταν ό,τι πιο ντροπιαστικό και προκλητικό είδαμε εκ μέρους της κυβέρνησης ενώ η δημόσια κατακραυγή ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να το διακόψει.
Όλη αυτή η στάση είναι σύμπτωμα ή συνιστά το πραγματικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των πραγμάτων από την κυβέρνηση;
Νομίζω πως είναι η έκφραση μιας αλαζονείας της εξουσίας και μιας αντίληψης πως «όλα δικά μας είναι και κάνουμε ό,τι θέλουμε, πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό μας». Ε, αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι και πρόβλημα και σύμπτωμα.
Κατηγορείτε την κυβέρνηση πως έκανε πολλά και μάλιστα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Τι περιμένετε ως αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει έως ότου ολοκληρωθεί αυτός ο πανδημικός κύκλος;
Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε ένα ολιστικό σχέδιο για την υγεία εξαρχής. Αντίθετα, έκανε πράγματα αποσπασματικά, κατώτερα των απαιτήσεων και με μεγάλη καθυστέρηση. Αναφέρομαι στο διάστημα από το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Πέρασαν πάνω από οκτώ μήνες και δεν είδαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο επαρκών προσλήψεων για τη στήριξη του ΕΣΥ. Τα τεστ ακόμα και τώρα δεν συνταγογραφούνται, ενώ γίνονται πολύ λιγότερα απ’ όσα απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβάθμια υγεία δεν ενσωματώθηκε σε ένα αντίCovid σύστημα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών το βλέπουμε σήμερα, η κατάσταση ξέφυγε. Ένα όμως από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα είναι η διαφαινόμενη καθυστέρηση του προγράμματος εμβολιασμών, γεγονός που επιβάλλει έστω και τώρα να υιοθετηθεί ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας, μιας και για ένα μεγάλο διάστημα το σύστημα θα πιέζεται. Θα μου πείτε, η κυβέρνηση δεν τα βλέπει όλα αυτά; Δυστυχώς η κυβέρνηση παρέμεινε δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της. Δεν πίστεψε και δεν πιστεύει στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, ακριβώς επειδή είναι δημόσιο, γι’ αυτό και δεν το στηρίζει ουσιαστικά.
Η κρίση του κορωνοϊού δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ασκεί μία σφιχτή και χωρίς κοινωνικά χαρακτηριστικά οικονομική πολιτική. Γιατί το κάνει αυτό;
Νομίζω πως τελικά εκφράζει εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που βλέπουν την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης της αγοράς, προς όφελος της συγκέντρωσης ισχύος σε λίγους παίκτες. -Από την άλλη ο μέσος πολίτης αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία… Πρώτα από όλα πρέπει να μπορέσει να μάθει ο πολίτης τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναφέρομαι στην κατάσταση που επικρατεί στα επίσημα Μέσα και το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει στήσει η κυβέρνηση στον τομέα της ενημέρωσης, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Ωστόσο, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία από τη διατύπωση των προτάσεων «Μένουμε Όρθιοι» 1 και 2, πρέπει να παρουσιάσουμε τη συνολική εναλλακτική προγραμματική μας πρόταση, που οφείλει να μην κινείται στη λογική των «μέσων όρων». Οι καιροί απαιτούν ριζοσπαστικές και τολμηρές προτάσεις.
Εκτιμάτε ότι ίσως δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις εντός του 2021;
Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι συνάρτηση των πραγματικών γεγονότων. Με αυτή την έννοια είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις μέσα από έναν εκτροχιασμό των καταστάσεων.
Σε μία τέτοια περίπτωση ποιο θα ήταν το μήνυμα του κόμματός σας προς την κοινωνία ώστε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την “δεύτερη φορά Αριστερά;”
Δεν ξέρω αν είναι η πιο κατάλληλη η φράση «να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» όταν αναφερόμαστε στην κοινωνία, γιατί παραπέμπει σε μια λογική ανάθεσης εκ μέρους των πολιτών. Εμείς έχουμε ανάγκη από μια δυναμική παρουσία της κοινωνίας στα τεκταινόμενα και από την εγρήγορσή της. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όταν καλείσαι να δόσεις μάχες απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πρέπει να πείσει πως έμαθε από τα λάθη του. Να υπερασπιστεί τις επιτυχίες του, να μιλήσει με ειλικρίνεια για το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να ξανακυβερνήσει και να κάνει κατανοητές τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη σύγχρονη Αριστερά και τον νεοφιλελευθερισμό. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστικό λόγο, με σαφή αξιακά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες προτάσεις.
Μέσα σ’ ένα θεωρητικά στατικό πολιτικό περιβάλλον το κόμμα σας μπορεί να μετεξελιχθεί και να συνεχίσει την πορεία της διεύρυνσής του;
Δεν πρέπει να μας φοβίζει η μετεξέλιξη ενός κόμματος με την έννοια της διαρκούς προσαρμογής του στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Τα κόμματα που έχουν βαθιές ρίζες και σαφή στρατηγική ενόραση δεν πρέπει να φοβούνται τη διαρκή κίνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα διαρκούς διεύρυνσης, που απέδειξε πως διαθέτει στρατηγική ανοιγμάτων και συνεργασιών. Η μετάλλαξη προς το άγνωστο θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι απευκταία.
Με ποιους θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και ποια κρίνεται ως η καταλληλότερη περίοδος για “ανοίγματα” πάσης φύσεως;
Με όσους μπορούμε να συγκλίνουμε σε μια στέρεη προγραμματική πρόταση, που θα έχει αντι-νεοφιλελεύθερο πρόσημο και θα ενσωματώνει τα προβλήματα που γέννησε η πολλαπλή κρίση που βιώνουμε επιχειρώντας ταυτόχρονα να τα υπερβεί. Αναφέρομαι στην υγειονομική κρίση, την κλιματική κρίση, την κρίση της οικονομίας, τις ανισότητες αλλά και την κρίση της δημοκρατίας.